Как да изберем втора употреба компютър

 

Избор на компютър втора употреба

 

 

1. Доставчикът. Проверяваме фирмата-доставчик дали е реална и от колко време е на пазара (ако е частно лице - какви са отзивите за него от предишни купувачи).

 

 

2. Гаранционен срок. Проверяваме каква гаранция дава продавачът и при какви условия важи тя. Всичко се поврежда, но ако сервиза е сериозен, това ще ви спести много главоболия. Проверете за чия сметка става транспорта на стоката до сервиза, защото често двупосочна доставка за ваша сметка при евентуален гаранционен ремонт обезмисля покупката.

 

 

3. Параметри. Избираме си компютър, който е с 50% по-добър от това, което ни трябва за момента. Пример: нужен ни е компютър за каса в заведение. Избирате малък, легнал компютър със скромни параметри - 2.8Ghz, 4-ядрен, 4GB RAM, 500GB HDD. Помислете, обаче, колко години смятате да го използвате? Дали при евентуална нова, по-тежка версия на софтуера, който ще върви на него, няма ли да стане негоден? Дали няма да решите да го ползвате и за други нещо паралелно с касата, например пускане на музика или видеонаблюдение? Има ли място за евентуален монтаж на допълнителни платки: видеокарта, втора мрежова карта, платка за видеонаблюдение, втора звукова карта, други контролери и т.н. според предназначението.

След като премислите тези варианти е препоръчително да вземете конфигурация с по-високи показатели - 3-4 Ghz AMD APU / Corei5, 8GB RAM, 1TB HDD (или по-голям твърд диск, ако ще добавяте видеонаблюдение и държите да е на същата машина). Така ще има "мегдан" да изтискате макисмално покупката си.

 

4. Цел.

а) магазини, заведение, складове - важни са портовете и размера.

б) видеонаблюдение - важен е основно твърдия диск - колкото по-голям, толкова по-голям период назад ще "помни".

в) копаене на криптовалути - Ако копаете с процесор, изберете сървър или работна станция с два XEON процесора с повече нишки и кеш памет. Ако копаете с видеокарти, изберете компютър с поне 4 (оптимално 6) PCI-E слота. Потърсете в упътването на дъното дали има достатъчно PCI-E Lanes  за да тръгнат всичките PCI-E слотове. 

г) за дома и офиса - от всичко по повече.

д) за игри - избирате мощна машина със стабилно захранване и повече РАМ. Слагате допълнително едно SSD и нов модел видеокарта. Такава машина често "къса" разните пишман геймърски компютри, предлагани в техно**** магазините.

е) за сървър - според нуждите - сторидж (фаил, NAS) сървър, рутер, файъруол, web сървър, домашна среда за тестване (ако ще пробвате виртуални машини, проверете дали процесора има съответната поддръжка на VT-c за Intel и AMD-V за AMD. Минусите са високата консумация на ток и силният шум/топлина.

 

5. Портове. Прегледайте за нужните ви портове - звукова карта, микрофонен вход, мрежова карта (може да държите на гигабитова такава), ком портове, LPT, минимален брой USB-та, които са ви нужни.

Важни са за компютрите в магазини, автосервизи и други места, които ползват допълнителни устройства като баркод скенери или автомобилна диагностика.

 

6. Видео карта. Вградена или допълнителна? Има ли нужния ви брой и вид изходи? Имайте предвид, че видеокартите на марковите машини обикновено са слаби и не стават за игри или нещо по-сериозно. Често този тип машини дори нямат слот за допълнителна видеокарта. Ако ще ползвате машината за игри или 3D графика/чертаене, купете нова видеокарта.

 

 

7. Други. Помислете за други неща като: дали кутията и е с нужните размери за мястото, където ще се монтира, дали ще е функционална (ще могат ли да се ползват нужните портове там, където смятате да я сложите. Ще има ли достъп до нея да се почиства от прах от време на време. И не на последно място, ще има ли достатъчно свободно място около него за да се охлажда нормално.

 

 

Съдържанието на тази статия  е лицензирано по Creative Commons Признание-Без производни 2.5 . Позоваването с обратен линк е задължително!





{START_COUNTER}