Как да изберем лаптоп втора ръка

 

Избор на лаптоп втора употреба

 

 

 

Изборът на лаптоп втора употреба е доста трудна и рискована задача. Лаптопът е едновременно  преносим,  силно интегриран и многофункционален. Поради това, броят на нещата, които могат да се повредят се увеличава значително. Може да бъде изпускан, заливан с течности, излаган на високи температури, прах, вибрации и след хубаво почистване да няма и следа от това по корпуса му. Тъй-като е преносим, всичко в него е направено по-леко, да консумира по-малко енергия, по-крехко и неустойчиво от частите ма стационарен компютър (desktop). 

За да изпробвате напълно един лаптоп ще ви трябва доста време. Като се започне от екранa на лаптопа, клавиатура, камера, мрежова карта, безжична мрежова карта, блутуут, колонки, микрофон, буксите за външни такива, тач пад, четец на карти, DVD устройство... Но все пак ето няколко съвета, които могат да ви спасят от прахосването на значителна сума пари:

 

1. Доставчикът. Проверете фирмата доставчик. Доколко е сериозна, реална, има ли физически адрес и дали се занимава с това от скоро. Има ли отзиви на ваш познат за покупка от нея?

 

 

2. Гаранцията.  Уверете се, че условията на гаранцията ви устройват, защото евентуален извънгаранционен ремонт може да се окаже много скъп. Не случайно доплащането за удължаване гаранцията на нов лаптоп е най-скъпо, сравнено с всички други видове техника. Най-фаталното е повреда на дънна платка или видео чип. Ремонта е почти невъзможен, а нова струва няколко стотин евро. Търсете гаранция минимум 6 месеца! Питайте каква гаранция имат батерията и зарядното!

 

 

3. Параметри. Както при компютрите, и тук е важно да закупите малко по-мощен лаптоп отколкото ви трябва за момента. Помислете добре кои екстри в него са ви нужни и на кои не държите. Най-често това са блутуут, голям екран, клавиатура с отделен блок за цифрите, инфра червен порт, брой USB портове, четец за карти с памет и т.н. Ако ви върши работа и лаптоп с 1GB RAM, след 2-3 месеца може да ви трябват 2 и т.н.

 

 

3. Тестове. Огледайте го за напукани места по корпуса, липсващи винтчета, проверете дали при леко усукване не гасне, оставете го да поработи 10-ина минути, огледайте екрана за мъртви пиксели или надраскавания. Отворете капака докато работи и го движете напред - назад 1-2 пъти, като следите за проблеми в образа и изкъртени панти. Проверете за разбити букси на звука, мрежовата карта и захранването. Лепнещи копчета на клавиатурата са признак за заливане с течност.

 

 

4. Батерията. Проверете колко дълго издържа при работа на батерия. При нормална работа това е първото, което започва да се амортизира в един лаптоп. Обикновено тя, както и зарядното не влизат в гаранцията. Проверете целостта на захранващия кабел от зарядното до лаптопа.

 

 

Съдържанието на тази статия  е лицензирано по Creative Commons Признание-Без производни 2.5 . Позоваването с обратен линк е задължително!





{START_COUNTER}